Gå till sidans innehåll

Utnyttja Smärtkontrollhuset i patientarbetet

Varje typ av smärta har sin egen utvecklingscykel. Det kan vara bra för smärtpatienter att i lugn och ro fundera över vilka omständigheter som har påverkat smärtan som just hen upplever.

Genom att skissera den egna smärtans utvecklingscykel blir det lättare att se vad man redan försökt göra för att klara av smärtan och vilka problem som anknyter till smärtan. Detta är viktig information för både patienten och de yrkesutbildade inom hälso- och sjukvården.

Nyttan av avslappning vid smärtbehandling är obestridlig. Vid långvarig smärta är förutom det centrala nervsystemets ”larmsystem” även det sympatiska nervsystemet ofta överaktivt och med en avslappningsmetod kan man lugna nervsystemet och påverka smärtkänslan.

Vid smärta kan belastningsfaktorer utgöras av flera faktorer såsom från att sitta till hemmasysslor eller att röra på sig. Avsikten är att dessa aktiviteter fördelas så att en aktivitet alltid följs av en planerad period av återhämtning. Återhämtande verksamhet kan vara t.ex. en vilostund, stretching eller en avslappningsövning. Efter återhämtningen följer en ny planerad period av aktiviteter.

Det kan kännas överraskande att en mera medveten närvaro i nuet kan hjälpa till att underlätta smärtkontrollen. Att stärka den medvetna närvaron kan göra det lättare att leva med smärta.

En grund för bra smärtbehandling är en omfattande bedömning av smärtan. Detaljer för bedömning av smärta och de mätare som används beror på patienten och smärttillståndet. Det är bra för patienten att känna till de förhållanden som vanligtvis utreds i samband med smärta.

Planeringen av smärtlindringen efter operationen börjar i god tid före operationen. En diskussion med vårdpersonalen och information om hur smärta kan behandlas dämpar i allmänhet rädslan och spänningen som ofta är förknippad med operationssmärta.

För cancersmärta har det utvecklats många läkemedel och behandlingar och av dem väljer man de som lämpar sig bäst för patientens situation. När läkaren intervjuar och undersöker patienten utreder han också om smärtan orsakar ångest och annan psykisk belastning. Alla dessa uppgifter är nödvändiga så att behandlingen av cancersmärtan kan skräddarsys för patienten i fråga.

Uppdaterad 17.9.2020